Gasztronómia
A gasztronómia a kultúra és az étel közötti összefüggés tudománya vagy művészete, de sokan vallják azt is, hogy a "kettő együtt". Hozzátartozik a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája és minden más, ami az étkezéshez kapcsolható.
" | A gasztronómia mindannak intelligens ismerete, ami összefügg a táplálkozással | " |
- Jean Anthelme Brillat-Savarin |
Mit együnk? , Érdekességek
Méhecske macaron
Hozzávalók:
8 dkg tojásfehérje
10 dkg cukor
3,5 dkg víz
10 dkg finomra darált mandula
10 dkg porcukor
10 dkg jó minőségű étcsoki
2 dl tejszín
1 kávéskanál tejszínes mogyoró-aroma
3 evőkanál Nutella
5 dkg vaj
kevés ételfesték (ha szeretnénk)
Elkészítés:
A tojásfehérjéket 1 napig...
Sonkás falatkák tojásos uborkatalpon
Hozzávalók:
1 db kígyóuborka
6 db főtt tojás
24 szelet füstölt sonka
1 db piros kaliforniai paprika
1 csokor petrezselyem
majonéz a díszítéshez
Elkészítés:
A megmosott kígyóuborkát csíkhámozóval kidíszítjük, majd 24 szeletet vágunk belőle. A megtisztított főtt tojásokat szintén szeletekre...
Zöldfűszeres báránycomb zöldbabkörettel
Hozzávalók:
1 báránycomb (kb. 2,5 kg-os)
1 evőkanál kakukkfű
1 evőkanál rozmaring
1 evőkanál bazsalikom
1 evőkanál petrezselyem
4 evőkanál étolaj
3 gerezd fokhagyma
só
bors
A körethez:
40 dkg zöldbab
15 dkg vaj
só
bors
Elkészítés:
Az olajba belekeverjük az aprított kakukkfüvet, a...
Kalácsban sült sonka
Hozzávalók:
2 dkg élesztő
3 dkg cukor
1,5 dl tej
40 dkg liszt
2 db tojás sárgája
5 dkg vaj + a formához
30 dkg füstölt, főtt sonka
csipetnyi só
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben kis cukorral futtatjuk fel. A lisztet, a cukrot, a csipetnyi sót, a tojássárgáját és a vajat beletesszük...
Húsvéti tormás tojássaláta
Hozzávalók:
5 darab főtt tojás
1 fej hagyma
1/2 csokor újhagyma zöldje
1/2 csokor snidling
3 evőkanál tejföl
2 kávéskanál ecetes torma
kevés citromlé
1 kanál extra szűz olívaolaj
csipet őrölt bors
kevés só
Elkészítés:
A tojásokat félbevágtam, a fehérjét felszeleteltem, a sárgát külön...
Ilyen húsvéti tojásokat még nem láttunk
Ha egy cukrásznak Salvador Dali a múzsája, akkor ne csodálkozzunk rajta, hogy nagy meglepetéseket tud okozni húsvéti csokoládé tojásaival.
A katalóniai Mona de Pascuá - a böjt utáni napokat, a húsvétot megédesítő sütemény és kalácsfélék - hagyománya manapság különböző díszes tortákban,...
Chilis bab tortillában
Hozzávalók:
50 dkg darált hús (jó esetben marha, normál esetben sertés)
2 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
pirospaprika
chili (hagyományos paprika, por, szósz vagy mag formájában)
kevés curry por
só
bors
50 dkg paradicsompüré
2 konzerv vörös bab lével együtt
1...
Töltött olasz tésztahajók
Hozzávalók:
óriás kagylótészta
szárított paradicsom
mozzarella
serrano sonka
és a vitorla: friss bazsalikom
olívaolaj
Elkészítés:
A tésztát megfőzöm kb. 10-12 perc alatt, majd megtöltöm a hozzávalókkal. Először a szárított paradicsomot rakom bele a tésztába, utána a serrano sonkát, majd a...