Gasztronómia

 

A gasztronómia a kultúra és az étel közötti összefüggés tudománya vagy művészete, de sokan vallják azt is, hogy a "kettő együtt". Hozzátartozik a terítés, a felszolgálás művészete, az étkezés kultúrája és minden más, ami az étkezéshez kapcsolható.

" A gasztronómia mindannak intelligens ismerete, ami összefügg a táplálkozással "
- Jean Anthelme Brillat-Savarin

 

Mit együnk? , Érdekességek

Méhecske macaron

Hozzávalók: 8 dkg tojásfehérje 10 dkg cukor 3,5 dkg víz 10 dkg finomra darált mandula 10 dkg porcukor 10 dkg jó minőségű étcsoki 2 dl tejszín 1 kávéskanál tejszínes mogyoró-aroma 3 evőkanál Nutella 5 dkg vaj kevés ételfesték (ha szeretnénk) Elkészítés: A tojásfehérjéket 1 napig...

Sonkás falatkák tojásos uborkatalpon

Hozzávalók: 1 db kígyóuborka 6 db főtt tojás 24 szelet füstölt sonka 1 db piros kaliforniai paprika 1 csokor petrezselyem majonéz a díszítéshez Elkészítés: A megmosott kígyóuborkát csíkhámozóval kidíszítjük, majd 24 szeletet vágunk belőle. A megtisztított főtt tojásokat szintén szeletekre...

Zöldfűszeres báránycomb zöldbabkörettel

Hozzávalók: 1 báránycomb (kb. 2,5 kg-os) 1 evőkanál kakukkfű 1 evőkanál rozmaring 1 evőkanál bazsalikom 1 evőkanál petrezselyem 4 evőkanál étolaj 3 gerezd fokhagyma só bors A körethez: 40 dkg zöldbab 15 dkg vaj só bors Elkészítés: Az olajba belekeverjük az aprított kakukkfüvet, a...

Kalácsban sült sonka

Hozzávalók: 2 dkg élesztő 3 dkg cukor 1,5 dl tej 40 dkg liszt 2 db tojás sárgája 5 dkg vaj + a formához 30 dkg füstölt, főtt sonka csipetnyi só Elkészítés: Az élesztőt langyos tejben kis cukorral futtatjuk fel. A lisztet, a cukrot, a csipetnyi sót, a tojássárgáját és a vajat beletesszük...

Húsvéti tormás tojássaláta

Hozzávalók: 5 darab főtt tojás 1 fej hagyma 1/2 csokor újhagyma zöldje 1/2 csokor snidling 3 evőkanál tejföl 2 kávéskanál ecetes torma kevés citromlé 1 kanál extra szűz olívaolaj csipet őrölt bors kevés só Elkészítés: A tojásokat félbevágtam, a fehérjét felszeleteltem, a sárgát külön...

Ilyen húsvéti tojásokat még nem láttunk

Ha egy cukrásznak Salvador Dali a múzsája, akkor ne csodálkozzunk rajta, hogy nagy meglepetéseket tud okozni húsvéti csokoládé tojásaival.   A katalóniai Mona de Pascuá - a böjt utáni napokat, a húsvétot megédesítő sütemény és kalácsfélék - hagyománya manapság különböző díszes tortákban,...

Chilis bab tortillában

Hozzávalók: 50 dkg darált hús (jó esetben marha, normál esetben sertés) 2 nagy fej hagyma 3 gerezd   fokhagyma   pirospaprika chili (hagyományos paprika, por, szósz vagy mag formájában) kevés curry por só bors 50 dkg paradicsompüré 2 konzerv vörös bab lével együtt 1...

Töltött olasz tésztahajók

Hozzávalók: óriás kagylótészta szárított paradicsom mozzarella serrano sonka és a vitorla: friss bazsalikom olívaolaj Elkészítés: A tésztát megfőzöm kb. 10-12 perc alatt, majd megtöltöm a hozzávalókkal. Először a szárított paradicsomot rakom bele a tésztába, utána a serrano sonkát, majd a...